Utmaningen att lansera ett hållbart vattenmärke
Konkurrensen på hyllan är stor. Stressade kunder går ofta på gammal vana och väljer välkända märken.
Du har utvecklat en ny produkt. Den är på ett eller annat sätt bättre än det som folk köper idag, så du är övertygad om att kunderna kommer att hoppa upp i knät på dig. Men du hade underskattat de som står mellan dig och konsumenterna. Handlarna.
Att lansera ett nytt hållbart märke på en marknad så konservativ marknad som den för livsmedel är en utmaning som sträcker sig långt utöver att bara erbjuda en bra produkt. Det handlar om att bryta sig in på en marknad där etablerade varumärken dominerar hyllutrymmet, där distributörer och handlare ofta har både ekonomiska och strukturella incitament att hålla fast vid äldre, välkända varumärken. Dessa varumärken har en stark närvaro och igenkänning, men är långt ifrån alltid de mest hållbara alternativen.
Många butiker, från stormarknader till mindre outlets, har specifika avtal med de stora leverantörerna, vilka kan inkludera rabatter och kampanjer som i slutändan gör dessa produkter lönsammare. När du försöker introducera din nya hållbarare produkt möts den av en mur av motstånd. Dels kan återförsäljarna vara tveksamma till att ge upp det värdefulla hyllutrymme som behövs för att lansera en ny aktör, dels kan det finnas en oro över att en ny, hållbar produkt ska leda till en prisökning som kunderna inte är beredda att betala.
Dessutom har många återförsäljare utvecklat lojalitet gentemot de etablerade varumärkena och känner pressen från dessa att bevara deras försäljningssiffror. Större aktörer på marknaden har också ofta resurser att sätta in både reklam och priskampanjer för att ytterligare befästa sin position.
Ett ytterligare hinder för nya hållbara vattenmärken är den informationsklyfta som finns mellan konsumenternas intentioner och deras faktiska val i butiken. Många konsumenter säger sig vilja välja hållbara alternativ, men vid hyllan kan pris, varumärkesigenkänning och enkelhet väga tyngre. Att etablera sig som en trovärdig och hållbar aktör kräver därför både omfattande konsumentutbildning och marknadsföring, vilket är kostsamt och tar tid.
För att övervinna dessa hinder krävs innovation och ett tätt samarbete med både återförsäljare och konsumenter. Det är viktigt att hållbara märken fortsätter att driva på för att få konsumenterna att förstå fördelarna med ett mer hållbart alternativ – och för att övertyga återförsäljarna om att ge dessa produkter en chans. Genom att visa på värdet av att erbjuda hållbara alternativ, både ur ett miljö- och ett kundperspektiv, kan hållbara märken få större genomslag.
Därför behöver vi se fler partnerskap mellan hållbara märken och medvetna återförsäljare, som vågar prioritera långsiktig hållbarhet framför kortsiktig vinst.
Jonas Wamstad,
Vattenentusiast och grundare av Sfär